tisdag 7 juli 2009

Rågflinge-kakor:

Jag är som sagt ingen höjdare på att följa recept; jag skapar istället mina egna. Och nu i nyttighetens tecken har jag bakat egenkomponerade rågflinge-kakor:

.
Ingredienser för ca 10-12 kakor:

1 ägg
Några msk mjöl
2 msk olivolja
2 nävar russin
1 msk sockersubstitut (hermesetas, i pulverform)
2 msk flytande honung
1 näve naturella solrosfrön
2 msk kakao
3 msk mjölk
Rågflingor för hela slanten, så att konsistensen blir seg och går att forma till kakor
.
Alternativ är att byta ut 1 msk mjölk mot 1 msk kaffe och/eller att addera valnötter och/eller torkade bär samt att skippa russinen.
.
.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägget med sockersubstitut, och tillsätt sedan resten som du tycker blir bäst. Lättast är att arbeta ihop allt med elvisp.
.
.
Forma till kakor och lägg ut på bakplåtspapper, grädda ca 20 minuter i mitten av ugnen.
.
Låt svalna och ät! - Räkna inte med samma smak som på socker och fett-indränkta kakor, men tillräckligt goda för att stilla visst sögsug så man vill spara in rejält på kalorier.

Inga kommentarer: